BOSMER KNX Eğitim – KNX Member | Akıllı Ev, Bina Otomasyon Sistemleri

Best Dergisi Ocak 2018

KONUSU: KNX UYUMLU, YERLİ, BİNA OTOMASYON SİSTEMLERİ

RÖPORTAJ SORULARI

Best Dergisi ocak 2018 sayısında bosmer

Bosmer olarak sunduğunuz teknolojiler ve bina otomasyonu adına geliştirdiğiniz yeni nesil çözümler nelerdir?

 

     On yıl önce uluslararası bir firmanın Ege Bölge distribütörlüğü ile başlayan serüvenimiz, bugün bizi yerli KNX ürünleri üreten bir firmaya dönüştürdü. BOSMER olarak kurulduğumuz günden bu yana sektörü ve teknolojiyi yakından takip ediyoruz. Tamamladığımız onlarca proje sonucu sektörde edindiğimiz tecrübeleri ve gelen müşteri taleplerini de birleştirerek. 2015 yılında kendi ürünlerimizi üretmek için Ar-Ge çalışmalarımızı başlatıp kendimize farklı bir yön çizdik. Şu anda aydınlatma, perde-panjur kontrolü, HVAC kontrolü, dokunmatik panel, sensor çeşitleri gibi otomasyon uygulamalarında kullanabileceğimiz cihazlarımızı tamamladık ve ürün çeşitliliğimizi artırmak için çalışmalarımıza tüm gücümüzle devam ediyoruz. Ayrıca ürünlerimizin uluslararası bir standart olan KNX uyumlu olması,kullanıcının sistem kurarken oldukça özgür davranmasını sağlıyor ve marka bağımlılığını ortadan kaldırıyor. BOSMER olarak gelen talepler doğrultusunda projeler için özel ürün de tasarlayıp üretebiliyoruz. Kimi kullanıcılar yeni teknolojileri benimsemeye daha hazır ve istekli iken kimileri de daha çekingen olabiliyor. Belki bu çekingenliklerinin altında daha önceden projelerinde yaşamış oldukları birtakım sıkıntılar yatıyor olabilir.

     Çalışılacak firmayı seçerken kullanıcıların konuya ve sektöre hâkim, başarılı projelere imza atmış firmaları tercih etmelerinde fayda var. Son dönemlerin popüler konularından Nesnelerin İnterneti (IoT) ,kısacası aklımıza gelen gündelik nesnelerin akıllı hale gelmesi ve internet üzerinden iletişim kurup bağlı olduğu ağa iletmesidir. IoT ile birlikte cihazların internete çıkmasıyla oluşabilecek güvenlik zaaflarını ise KNX protokolüyle ortadan kaldırabiliyoruz. Cep telefonu, tablet, bilgisayar ile otomasyon sistemini kontrol ederken artık sesli komutları da sisteme entegre ederek otomasyon sisteminin kullanımını çok daha pratik hale getirmiş oluyoruz.Örneğin akşam işten eve geldiğimizde ‘’ışıkları aç’’ ya da dışarı çıkarken ‘’tüm panjurları kapat’’ gibi basit sesli komutlar vererek evlerimizde ve bulunduğumuz alanlarda bu konforu yaşayabilir hayatımızı daha kolaylaştırabiliriz.

 

Projelendirme ve uygulama süreçlerinizden söz eder misiniz? Sunduğunuz çözümler son kullanıcı ile nasıl bir yol izleyerek buluşuyor?

 

     Gelen projelerin dokümanları öncelikle mühendislerimiz tarafından inceleniyor, proje dokümanları yoksa ya da yetersiz ise teknik ekibimiz yerinde incelemeler yaparak talepler doğrultusunda projelendirme sürecini tamamlıyor. Sunulan çözümlerin projenin ihtiyacına tam olarak cevap verebilmesi bizim başarımızın göstergesidir. Aynı zamanda alternatif çözümler sunuyor doğru yerde doğru ürünler kullanarak kullanıcı açısından da fazla maliyetin önüne geçmeye çalışıyoruz. Kullanıcıya eğitimimizi verip sonrasında da karşılaşılan her türlü sorunda müşterilerimizin yanında oluyor, gerekirse servis hizmeti de sunarak müşteri memnuniyetini ön planda tutmaya çalışıyoruz.

 

Bina otomasyon sistemlerinin insan hayatına kattığı yenilikler ve avantajlar nelerdir? Sizce gelecekte bu teknolojilerin hayatımıza etkisi ne olacaktır?

     Artık günümüzde tasarruf, konfor ve güvenliği bir arada arıyor ve gündelik yaşantımıza uyarlamak istiyoruz. Teknolojinin her geçen gün gelişmesiyle beraber yapılara ve dolayısıyla bina otomasyonuna yeni bakış açıları gelmektedir. Tek bir noktadan izleme, ölçme, değerlendirme ve uzaktan erişim ile yönetebilmeyi sağlayan bu sistemlere ilgi ve talep, gün geçtikçe artmakta olup bu gereksinimler gelecekte daha da artacaktır. Bina otomasyon sistemlerinin başlıca üç amacı vardır; merkezi görüntüleme ve yönetim, enerji tasarrufu ve güvenlik kontrolü. Son yıllarda özellikle büyük şehirlerde hayata geçirilen gerek kamu gerek özel sektör projelerinde akıllı sistemler çoğunlukla kullanılmaktadır. En basit kullanımda bu sistemler sayesinde mekânlar standart değerlerde tutulup,fiziksel çevre değişimlerinin kullanıcılar tarafından hissedilmemesi sağlanmaktadır. Gelecekte ise zamanla akıllı evler, akıllı binalar ve hepsi birlikte akıllı şehirlere dönüşerek yaygınlaşacak, kişiye gereksiz zaman kaybettiren bütün işlemlerin otomasyon sistemi tarafından yerine getirilip, konforlu, güvenli ve pratik bir yaşam ortamı sağlanacaktır.

Bina otomasyon sistemlerini enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik bağlamında değerlendirebilir misiniz?

     Dünyadaki yaşamın sürdürülebilir olması için enerjiyi üretirken çevre dostu yöntemleri benimsemek, tüketirken tasarrufu arttırmak ve israfı minimize etmek gerekmektedir. Bina otomasyonu için enerji verimliliği konusu en önemli etkenlerden biridir. Her yıl kullanılmayan alanların iklimlendirilmesi, hava kalitesinin arttırılması ve aydınlatılması için büyük bir enerjiyi boşa harcamaktayız. Enerjinin verimli kullanılmasının en sağlıklı yolu insan faktörünü en aza indirmekten geçmektedir. Uygulama yapılan alanda varlık kontrolü yapılarak, kullanılmayan alanların belirlenmesi ve derecelerin 2-3 derece esnetilerek ciddi bir enerji tasarrufu sağlanabilir. Doğru bir bina otomasyon uygulaması ve doğru bir senaryo ile toplam tüketilen enerjiden %40 -%60 oranlarına kadar tasarruf sağlamak mümkün hale gelmektedir.Bina otomasyon sistemleri ile zamana bağlı ve varlığa bağlı kontrol sayesinde aydınlatma, ısıtma-soğutma ve iklimlendirme için kullanılan enerjide israfın önüne geçilir ve çevreye yayılan zararlı gazlar ve karbondioksit miktarı düşürülmüş olur. 

 

 

 

2019’a dair öngörüleriniz, beklentileriniz ve hedefleriniz neler?

 

     BOSMER olarak, hedefimiz ürün çeşitliliğimizi daha da arttırıp müşterilerimizin taleplerine karşılık vermek ve yerli bir üretici olarak daha fazla kullanıcıya ulaşabilmektir. Öncelikli hedefimiz bina otomasyonu alanında yurtdışı bağımlılığını ortadan kaldırıp yeni teknolojik ürün ve sistemlerle sektörde öncü rakiplerimizle yerli bir üretici olarak rekabet edebilmektir. Bayilik çalışmalarına hız vererek 2019 da bayi ağımızı daha da genişletmek istiyoruz. Yurt içinde olduğu kadar markamızı yurt dışında da duyurmak için çalışmalarımız hızla devam ediyor.